Home Blogcikkek [BB PRO] FOLYAMATOK DOKUMENTÁLÁSA: A Legjobb Befektetésed A Cégedbe

[BB PRO] FOLYAMATOK DOKUMENTÁLÁSA: A Legjobb Befektetésed A Cégedbe

by Sándorfy Adrián

Új Impulzus Hírlevél a Biznisz Boyz PRO könyvtárában. Ismét egy új, írott, hosszú formátumú levél – mert sokan kértétek azt is, hogy ezt állítsuk vissza. Sőt, audio formában is elérhető az ez írott anyag! Az alábbiakban pedig beleolvashatsz a teljes anyag első fejezetébe.


“Vállalkozóként pont annyira vagy erős,
mint amennyire a rendszereid azok.”

Matt Gray

Bevezetés

A tavalyi év volt a fordulópont számomra a cégépítésben. Akkor kattant át valami, és elkezdtünk tényleg építkezni, amit a folyamatok rendberakása, sztenderdizálása jelent. 

Ez egy végtelen hosszú feladat, de semmilyen időbeli befektetésem nem volt akkora hatással a működésünkre, mint az a döntés, hogy ebbe belevágunk. 

Ezzel a levéllel arra akarlak biztatni, hogy cégmérettől függetlenül állj bele ebbe a munkába. (Mindjárt kifejtem, hogy miért mondom azt, hogy akár egyszemélyes bizniszekben is van ennek realitása.)

Ha te is belevágsz abba, hogy elkezdesz folyamatokat építeni, azokat leírni, betanítani és esetleg automatizálni, akkor íme pár pont, ami a várható eredményét adja ennek a nagyon nagy munkának: 

  1. szokásoddá válik a delegálás, és ez az egyetlen út az emberek munkájára építkező vállalkozók számára, hogy kivegyék magukat az operatív munkavégzésből (a másik az automatizálás, ami szintén része ennek a munkának is)
  2. sokkal kevesebb ad-hoc döntést kell hozni neked és a munkatársaidnak is – ez pedig megint csak az első ponthoz vezet el
  3. a vevőidnek jobb vásárlói élménye lesz, mert azt tapasztalják, hogy nálatok minden flottul megy
    (+1 tapasztalat: azt vettem észre, hogy ha az alapműködés úgy zajlik, mintha egy jól működő gépezet lenne az egész cég, akkor a vevők/ügyfelek maguktól kezdenek el fejlesztési javaslatokat adni neked. Ha viszont recseg-ropog a megvalósítási rész, akkor azzal lesznek elfoglalva, hogy milyen gyenge a megélt élmény, és inkább azon fognak gondolkodni, hogy hogyan váltsanak ki téged vagy a céged.)
  4. sokkal könnyebb lesz megbecsülni és átlátni az egyes folyamatok költségét és munkaerő igényét, így tisztább lesz, hogy mikor kell új embert felvenned, vagy a jelenlegi költségszinttel mekkora bevételt tudsz átfolyatni a cégen
  5. ha a cégvezető kijjebb van az operatív darálásból, akkor elkezd olyan luxus dolgokra is ideje támadni, mint a pihenés, az új termékfejlesztés vagy a márkaépítés (mondjuk, ha te olyan vagy mint én, akkor a felszabaduló időt pont nem pihenésbe fogod tenni, de ez már egy másik kérdés…)
  6. elégedettebbek lesznek a munkatársaid. Ezt írhattam volna az első pontok egyikébe is, annyira fontosnak érzem. Ha van egy jó csapatod, akkor sokkal könnyebb magasabb szintű feladatokra összpontosítanod vállalkozóként. Ha folyton elégedetlen a csapat és új embereket kell hoznod, vagy kezelni kell az állandó problémákat, az megeszi a vállalkozó idejét. Azért lesznek elégedettebbek a munkatársak egy folyamat-orientált cégben, mert mindig tudják, hogy mi a dolguk épp, nem érzik folyton azt, hogy ég a ház és inkompetens a cégvezető, ez pedig (micsoda meglepetés) az ő kreativitásukra is pozitív hatással lesz, ami közvetlenül be tud épülni egy cég önfejlesztő folyamataiba

Pál Zolit évekig figyeltem, hogy olyan hihetetlen automatizmusokat tud létrehozni a cégében, amivel az operatív munkavégzés minden hónapban órákkal csökken. Nála is és a munkatársai körében is. Így egyre nagyobb forgalmat tudott realizálni nem arányosan növekvő szervezeti költségekkel – ezt hívják profitmaximalizálásnak. Közel egy évig dolgoztunk együtt Zolival, hogy segítsen az ő látásmódját átadni nekünk. Ebből a folyamatból rengeteget tanultunk, de utólag visszanézve, akkor hiába jöttek tőle a tanácsok, nem tettük meg a valóban fontos lépéseket. 

Aztán végül tavaly nyáron, tényleg az ő tanácsát betartva, áttört valami: fogtam egy kockás papírt és elkezdtem felrajzolni a folyamatainkat. 

Szó szerint rajzoltam – elkezdtek a füzeteim telítődni mindenféle rajzocskákkal, amik valamilyen idegen civilizáció üzenetének is tűnhettek volna a laikus szemlélőnek. Holott csak a cégem folyamatainak egyre szövevényesebb leképezése volt. 

Ez volt az a pont, amikor elkezdtünk Tomán Józsival is együtt dolgozni tanácsadónkként. Józsival az egyik legújabb BB adásban pont ezt a folyamatot mutattam be. Az addig csak papíron lévő folyamatrajzok az ő támogatása mellett kezdtek valódi dokumentációkká és pozícióleírásokká érni. Ő volt az, aki közelebb hozta számomra a munkaköri leírások és folyamatleírások világát. 

Ezt szeretném most én is elérni nálad. Tényleg cégmérettől függetlenül, mert mi ezt egy olyan méretben kezdtük el, ahol ha mindenkit beleszámolok (core team és alvállalkozók) van, hogy 20+ embert irányítunk. Viszont, ha most kezdenék egy vállalkozást egy főről, ugyanezt csinálnám, hogy a második embert már könnyebb legyen felvenni és betanítani.

Mester Tomitól tanulom, hogy ő gyakorlatilag mindent, amit rendszeresen csinál, rövid, checklist alapú folyamatleírásokba konvertál át. Ennek egyik oka, hogy kevesebb stresszt okoz neki, ha újra elő kell vennie egy feladatot (hiszen nem is kell gondolkoznia az elvégzés módján), valamint a folyamatok rögzítése során számára is letisztul mindig, hogy hogyan lehetne hatékonyabban csinálni ugyanazt a feladatot. 

Tomi egyedül dolgozik, mégis alkalmazza ezt a metódust. Mi egy nagyobbacska csapatot irányítunk, és nem tudom elképzelni már, hogy másképp működjünk, annyival hatékonyabb az egész cég. 

Az értékteremtési folyamat – így adsz értéket a vásárlóidnak, és így adnak ők cserébe pénzt a munkádért

Haladva a dokumentációval, először megcsináltuk a teljes értékteremtési folyamat leírását, ami azt jelenti, hogy egy teljes ügyféléletutat térképeztünk fel az ajánlatkéréstől az első számla kiállításáig. 

Hogy ezt a folyamatot hívjuk értékteremtési folyamatnak, Tomán Józsitól tanultam, és nagyon megragadt bennem. Első körben 10-15 egymásból fakadó elnagyolt lépéssel le tudtam írni, hogy a cégem hogyan teremt értéket egy ügyfelének. Szerintem nagyon képletes ez a hasonlat (azaz az értékteremtés) és engem nagyon megfogott. 

Egyszerre ott volt előttem minden fontos lépése annak a lépéssornak, ami miatt ügyfelünk lesz valaki, majd kiszolgáljuk őt (mi podcast-eket gyártunk cégeknek ugyebár) és végül ő is értéket teremt számunkra a számla kifizetésével. 

Itt megnyithatod nagyobb méretben

Nagyon büszkén mutogattam Józsinak ezt a folyamatrajzot, aki kedvesen elismerően nyilatkozott erről és megadta a következő lépést. Azóta már látom, hogy amit akkor prezentáltam neki folyamatként, az legjobb esetben is egy madártávlatból való ránézésre alkalmas a cégünk működésére. Akkor számomra mégis átütő erejű volt. 

És neked is itt kell kezdeni.

Innen ugyanis lehetőségem nyílt arra, hogy ennek az értékteremtési folyamatnak nagyító alá vegyem az egyes mérföldköveit, és azokat elkezdjem részletesen kidolgozni. 

Emlékszem, pont akkoriban jött két új kolléga a céghez, és nekik már ezzel az ábrával tudtam bemutatni, hogy kik vagyunk mi és min dolgozunk. Már akkor azt éreztem, hogy valami különleges van a kezünkben: nem jellemző ugyanis, hogy cégek így be tudják mutatni a saját működésüket. Ezt tőlük hallottam vissza az első beszélgetésekkor.

Ahogy mondtam, a következő feladat magától értetődő volt (és akkor nem is éreztem még, mekkora fába vágtuk a fejszénket): el kellett kezdenünk az egyes lépéseket részletesen kidolgozni. 

Sosem gondoltam volna, hogy ennyire összetett és bonyolult dolog lesz leírni ezeket a folyamatokat, és messze nem vagyunk még kész ezzel. Minden nap felüti a fejét egy-egy folyamat, amit még nem írtunk le, ezáltal sokszor az is kiderül, hogy emiatt nem is delegáltam azt a feladatot eddig, pedig lehetett volna.

“Csak én tudom megcsinálni”

Én mindig akkor érzem, hogy egy feladat átvált delegálhatóvá, ha veszem a fáradságot, hogy lépésekbe szedjem az egészet. Pont ma írtam össze egy olyan feladatot a Biznisz Boyz műsorok szerkesztésével kapcsolatban, amiről eddig meggyőződésem volt, hogy csak én tudom megcsinálni.

Ez a gondolat az egyik legveszélyesebb egy cégvezető számára. 

Ha azt érzed, hogy valamit csak te tudsz megcsinálni, akkor rosszul csinálsz valamit. Vagyis azt, hogy nem teremted meg annak a lehetőségét, hogy más is hasonlóan jól csinálhassa mint te. 

Az említett BB-s szerkesztői feladat egyébként egy új mozzanat: elkezdtünk Youtube-ra az adások elejére egy profibb intro videót gyártani.

Ez azért fontos, mert mind az audio podcast-ek, mind a videós formátumok esetén jellemző, hogy az első egy percnek szavaznak elsőre bizalmat a nézők/hallgatók.

Olyan ez, mint egy jó lead szöveg egy cikk elején: ha nem csíped el a felhasználó figyelmét, akkor nagy eséllyel nem marad ott, hogy végignézzen/elolvasson/végighallgasson egy hosszabb tartalmat. 

Ez a része a műsoroknak pont ilyen volt – azt gondoltam, hogy ezt csak én tudom megcsinálni. Ennek sok hátulütője van: nekem kell általában hétvégén időt találnom arra, hogy kitaláljam a profi műsorkezdést, és nem adok esélyt arra, hogy más is hasonlóan jót csinálhasson helyettem, az én felügyeletem mellett.

Másrészt pedig ezzel folyamatos csúszásokat eredményezek, rám kell várnia a csapatnak, ami nekik is stresszes. (Hozzáteszem, sose késik a BB adások megjelenése, erre mindig nagyon figyelünk, de azt nem láthatjátok, hogy nem egyszer aznap reggel vagy előző éjszaka készül el a végleges változat.) 

Az előbbi felismerés hatására el is készült ennek a folyamatnak is a leírása, amit már delegálni tudok. Meghatároztam, hogy milyen lépések követik egymást, kinek melyik lesz a feladata (magamat tudatosan kihagyva ebből) és adtam hozzá példákat, checklisteket, amiket követni tudnak a kollégáim.

A fenti csak egy apró bemutató volt arra, hogy ha fejben ott tartasz, hogy valamit csak te tudsz megcsinálni, azzal óriási kárt teszel magadnak és a cégednek is. 

Másik nézőpontból, ha meghallod fejben azt a kifogást, hogy “ezt csak én tudom megcsinálni”, akkor az a tökéletes jelzés arra, hogy találtál valamit, amit kötelességed delegálni. És igaz ez a sales-től, a munkatárs kiválasztás egyes lépésein át, akár a stratégiáig. 

Cégfejlettség és cégméret függvénye, hogy mikor jutsz el oda, hogy akár olyan munkatársak is beléphetnek egy céghez, akiket nem te választottál ki – de ez is lehetséges.

Nekem is nehéz ebbe belegondolni, de nézz csak körül a nagy márkák háza tájá


Eddig tartott az anyag publikusan elérhető része, még vár rád pontosan
⚡️ 3800 szó / 26.000 karakter ⚡️

A teljes cikk csak a BB PRO tagok számára látható és hallgatható.
Mi vár még az anyagban mindössze 5000 Ft-ért?

Megtudhatod a teljes az anyagból, ha belépsz a BB PRO tagsági körébe:
– Miért kötelező folyamatokat dokumentálni, azokat automatizálni és delegálni egy szervezetben?
– Miért profitálhat ebből akár egy egyszemélyes vállalkozás is?
– Milyen folyamaton mentem én keresztül, ahogy elkezdtük beépíteni a folyamat-vezéreltséget a cégemben?
– Milyen lépéseket javaslok ahhoz, hogy valóban hatásos legyen ez a munka és ne csak a fióknak gyártsd a leírásokat (ahogy tettem én azt korábban évekig)?
– Milyen folyamatokat alakítottunk át és ezeket te hogyan érvényesítheted a saját cégedre?
– Miért gondolom azt, hogy ha akár csak egyetlen operatív, rendszeresen ismétlődő feladatnak is te vagy vállalkozóként a felelőse, akkor ideje valamit egészen máshogy csinálnod?
– A folyamatok átvilágítása hogyan segített abban, hogy új, okosabb módon tudjunk ügyfeleket onboardolni a vállalkozásomban? (És mit csináltunk mi ezen a téren, hogy fejlődjünk?)
– Mi az a két elem, amit mindenképpen be kell építened a működési folyamataidba, hogy egy folyamatosan fejlődő céget kapj eredményül?

Irány a teljes anyag a könyvtárban

Mit kapsz BB PRO előfizetőként?

✅ A fenti kivonatolt anyag teljes változatát. Írásos formában 4500 szóban/30.000 karakterben, a felolvasott cikket podcast formában 40 percben
✅ Hozzáférést a BB PRO Discord csatornájához, ahol kérdés-válasz fórumot tartunk az adott anyaghoz.
✅ Hozzáférést a BB PRO teljes eddigi könyvtárához: 30+ hosszú, alaposan kidolgozott írásos anyagot (Impulzus Hírlevelek), a BB Akadémia előadásait, BB PRO exkluzív podcasteket (amik nem jelentek meg publikusan a Biznisz Boyz csatornáin), az “Így dolgozik…” sorozat elemeit, ahol sikeres vállalkozók hatékonysággal kapcsolatos receptjét osztjuk meg (pl. Pál Zoli, Mándó Milán, Sárospataki Albert, Tábori Viktor…), és a Linkedin Mastery kurzust, ami egy 5 részből álló személyes márkaépítési kurzuscsomag Adi és vendégei (Vavrek Balázs, Erdőssy Gellért, Berze Marci) jóvoltából.
✅ Havonta több új anyagot a fenti kategóriákban
✅ Hozzáférést a BB PRO tagságához (bemutatkozókkal, szakemberkeresővel, tematikus Q&A csatornákkal)
✅ 5000 Ft-os tagdíjjal, amivel az ÖSSZES anyaghoz (így a fenti cikkhez is) hozzáférsz, ehhez pedig pénzvisszafizetési garanciát adunk az első hónapban!

Próbáld ki pénzvisszafizetési garanciával!

Többek között eléred pár kiemelkedően populáris anyagunkat is a teljesség igénye nélkül:

⚡️ Így indíts consulting bizniszt nulláról

⚡️ Így indíts online kurzust (1. rész, 2. rész)

⚡️ Miért MUSZÁJ eladható céget építened? 

⚡️ Vállalkozás vs. Befektetés: Mit tanultunk vállalkozóként a befektetésekről – és befektetőként a vállalkozásról? 

⚡️ Kósza Kattintás Helyett Stabil Bevétel — E-mail Marketing *besztprektisz* rombolás (Pass Balázs előadása)

⚡️ A NEM-et mondás művészete. 

⚡️ Személyes Produktivitás Interjúk: Pál Zolival, Mándó Milánnal, Kovács Mátéval, Tábori Viktorral, Sárospataki Alberttel

⚡️ Tervezd a profitot! Pénzügyi tervezés kisokos kiszámíthatalan időkre 

⚡️ Egy vállalkozás vs. több vállalkozás (avagy mire szavazol: exponenciális növekedés vagy több lábon állás?)

Kérem az ajánlatot!


Mi az a BB PRO?

A célunk, hogy olyan vállalkozásokat építsünk, amik lehetővé teszik, hogy teljesen a saját szabályaink szerint éljünk. Idő- és helyfüggetlen módon. Azt csinálva, amiben a legjobbak vagyunk. 

Legyen idő a családunkra, sportra, kikapcsolódásra, miközben a távollétünk mellett is működnek a vállalkozásaink. 

Akár egyszemélyes vállalkozóknak, fókuszban az automatizálással, akár csapatot építő vállalkozóknak folyamatfejlesztés fókusszal. 

De akkor is itt a helyed, ha csak érdekel a vállalkozói lét és végre szeretnél valódi, gyakorlatias, lépésről lépésre bemutatott tréning anyagokkal fejlődni és egy olyan közösséghez tartozni, akik nem nevetnek ki, ha kezdő szintű kérdésekben kérsz segítséget. 

🔥 Köztünk a helyed? Döntsd el mindössze havi 5000 Ft-ért pénzvisszafizetési garival az első hónapban! 🔥

Próbáld ki a BB PRO-t!

HA LEMARADTÁL: Ha még nem tetted volna, feltétlenül nézd meg a BB PRO-n belüli BB Akadémia legújabb részeit is!

Nagy-Rácz István: Mastermind Csoport Indítása (Miért? Hogyan? Mit?)
Matykó Noémi: Marketingpszichológia a Gyakorlatban
Pass Balázs: Kósza Kattintás Helyett Stabil Bevétel (E-mail Marketing *besztprektisz* rombolás)

Sok sikert, kellemes tanulást!

Üdv
Sándorfy Adrián

Ezt láttad már?

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..