Home Blogcikkek Tomi Befektet, 1. rész: Kezdetek. Miért? Mibe? Mennyit?

Tomi Befektet, 1. rész: Kezdetek. Miért? Mibe? Mennyit?

by Mester Tomi

Helló Mindenki! Úgy döntöttem indítok egy kis alrovatot, itt a Biznisz Boyz Blogon. A téma: befektetés (és pénzügyek).

Miért?

Az elmúlt években elég sokat dolgoztam a saját vállalkozásomon (data36.com) és eljutottam egy olyan szintre, amikor már nem csak a saját vállalkozásomba akarom visszafektetni a megkeresett pénzemet. Pontosítok, ez soha nem is volt cél. Minden pénzt, amit eddig kerestem, kb ebben a prioritásban költöttem el:

 1. Megélhetés (értsd: családi költségvetés, kaja, lakhatás, sport, utazgatás, benzin, minden)
 2. Biznisz (értsd: Data36.com állandó költségei, adók, alvállalkozók költségei, szoftverek, etc.)
 3. Megtakarítás (értsd: 6-havi biztonsági tartalék felépítése… egyelőre)
 4. Egyebek (értsd: biztos van, ami nem jutott eszembe)

A lényeg: indítok egy rovatot a befektetéseimről. És mivel teljesen kezdő vagyok, várhatóan, ez leginkább a tanulási folyamat bemutatásáról fog szólni.

Ami várható ebben a sorozatban…

 • Miket tanulok a befektetésekről (első sorban valószínűleg a tőzsdéről lesz szó, de ki tudja mit hoz a jövő…)
 • Honnan tanulok (könyvek, videók, podcast-ek, tanácsadóktól vásárolt konzultációk)
 • Stratégia és mindset kérdések — hogyan alakul a hozzáállásom a befektetésekhez.
 • És majdnem biztos vagyok benne, hogy azt is lefogom írni 100%-ig transzparensen, hogy mibe, miért és mennyit fektetek. (Persze mivel a pénz egy intim téma – mint tudjuk, bizonyos felmérések szerint intimebb, mint a szex – ezért most csak annyit ígérek, hogy annyira fogok részletesen írni, amennyit még komfortosnak érzek.)

Ami biztosan nem lesz…

 • Hogyan keress több pénzt a saját vállalkozásoddal (ezt a podcast-ben bőven lefedjük)
 • Hogyan spórolj jobban (fontos téma, de azt hiszem számomra ez nem komoly probléma, úgyhogy ebben nem akarok fejlődni – ergo nem is fogok írni róla)
 • Reklám, szponzoráció, affiliate-link (senkit nem fogok itt reklámozni, ez egy teljesen non-profit non-revenue kis hobbiprojekt… nem is tartanám korrektnek 100%-osan jutalék/reklámdíj elfogadását egy ilyen blog-téma esetében)

Szóval gondolom átjött, hogy ezt a cikksorozatot elsősorban saját magam szórakoztatására írom. Pontosabban azért, hogy összegezzem és letisztázzam a gondolataimat. És, hogy dokumentáljam a fejlődésemet. Lehet, hogy az eredmény az lesz, hogy egy év múlva hagyom a fenébe az egész befeketetős projektet és maradok 100% Data36 fókusszal. De addig is, rendszeresen fogok jelentkezni, szóval akit érdekel, az tudja csekkolni a dolgok alakulását.

Egy kis kontextus – az eddigi pénzügyi képzet(len)ségem

Amit tudni kell rólam, hogy általában mindig átlag felett kerestem a koromhoz képest (vállalkozásban és alkalmazotti jogviszonyban is), de pénzügyileg sosem éltem tudatosan. Volt, hogy csak úgy kíváncsiságból félretettem pár millió forintot, de volt, hogy el is költöttem az egészet.

A fordulópont kb akkor jött, amikor a feleségemmel hazaköltöztünk Svédországból és elindítottam a vállalkozásomat. (2017, szeptember) Miért pont akkor? Biztos sok oka van, egyet külön nem tudnék kiragadni. De ha mégis kéne, akkor azt mondanám, hogy a biztonságérzet igénye. Megöregedtem, gondolom. 🙂 (Ezt a cikket 2019, szeptemberében írom és most vagyok 30 éves.)

Mit és hol tanultam az elmúlt két évben a befektetésekről és a pénzügyekről

Azt rögtön kiszámolhattad, hogy pont 2 év telt el, mióta igényem támadt a pénzügyi tudatosságra. Az elmúlt 2 évben tehát értelemszerűen tanultam a témáról. Azért nem sokat. Az időm jelentős része a vállalkozásom építgetésével telt – és az oktatóanyagok nagy részét is ebben a témában fogyasztottam.

Viszont szabadidőmben (éjszaka, nyáron, buszon ülve, wc-n ülve :-)) olvastam könyveket és néztem videókurzusokat pénzügyekről is.

Amivel kezdtem – és amit azóta is mindenkinek ajánlok kezdéshez – az a Kiszámoló Akdémia. Zseniális anyag:

Kb. 1 éve vettük fel (2018, szeptember) a Biznisz Boyz Podcast pénzügyes részét (E9: A személyes pénzügyekről őszintén: megtakarítás, befektetés és a pénz élvezete), ami egyébként azóta is az egyik leghallgatottabb rész. Ez kb. azután volt, hogy végeztem a Kiszámoló Akadémiával. (Ebben az adásban jól felmérhető, hogy akkor hol tartottam pénzügyekben. Kb. költség-bevétel arány rendbe tétele és a biztonsági tartalék felépítésének az elkezdése.)

Azóta elolvastam ezt a könyvet: Ramit Sethi: I’ll Teach You To Be Rich (2nd Edition.) Ezt megint csak jó szívvel tudom ajánlani. Európaiként mondjuk az első fejezetet (hitelkártyákról) én ugranám is, meg van benne néhány idegesítően amerikai elem, ami miatt kb. félúton majdnem a kukába dobtam az egészet: de végsősoron nagyon jó könyv és pont a második fele nagyon hasznos is. (Még egy másik posztban írok róla egyszer.)

Utána mégegyszer megnéztem a Kiszámoló Akadémiát az elejétől a végéig — és ami még fontosabb, hogy ezúttal, azt hiszem majdnem mindent értettem is belőle. Na meg ki is jegyzeteltem az egészet.

Azóta néhány blogot olvasok, egy témába vágó podcast-et hallgatok és nyitottabb szemmel járom a világot ilyen szempontból is. De ezekről még írok majd egy másik posztban szintén.

Mennyit akarok befektetni?

A következő egy évben 100.000 HUF-ot havonta.

Túl kevés? Elsőre annak tűnhet, de ez nekem a tanuló időszak egyelőre. Úgyhogy óvatos vagyok. Elméletben felkészültnek érzem magam, de azt biztosan tudom, hogy a gyakorlat kb. 100-szor annyi tudást és tapasztalatot fog hozni. Ez hosszútávon hasznos lesz, de majdnem biztos vagyok benne, hogy párszor fájdalmas ára lesz ennek a tudásnak. Ahogy pókerben mondják, csak annyit tegyél be, amennyit nem fáj elveszíteni. Vagy egy másik pókeres hasonlattal: az amatőrök ne egy $5000-es beszállójú versennyel kezdjék… hanem mondjuk egy $5-össel. Úgyhogy ezért ennyi.

Túl sok? Akárhogy matekoztam, ennél kevesebbel elkezdeni nagyon nehéz. Illetve el lehet, de ott nagyon 1-dimenzióssá válnak a lehetőségek (kb. állampapír, azt annyi) és nem nagyon lehetne kísérletezgetni és megfelelő ütemben tanulni és fejlődni. Továbbá, ahogy írtam, szerencsére 100.000 HUF/hó a mostani életemben az a kategória, amit ha teljesen elbuknék, akkor sem történne semmi. (Persze az nem igaz, hogy nem fájna, mert mégis csak dolgozni kell azért a pénzért. De ha úgy lenne, akkor is úgy tekintenék rá, mint egy nagyon drága, de nagyon tanulságos tanfolyam.)

Miért most akarok ebbe belevágni?

Warren Buffett-nek van az a pofonegyszerű befektetési alap elve, hogy “buy low, sell high”. Na már most, aki ránéz akármelyik piacra most, az látja, hogy nagyjából a “buy low” az lehetetlen küldetés. Újabb és újabb csúcsokat dönt az ingatlanpiac, a részvénypiac, meg kb minden. És az is várható, hogy ez azért max pár éven belül változik. Ergó, akármibe teszem a pénzem, erősen benne van a pakliban, hogy az pár éven belül jelentősen veszít majd az értékéből. Magyarul, ha most veszek, én leszek a tipikus gyökér buy-high-sell-low arc, akiből a Warren Buffett félék meggazdagodnak…

Mégis a befektetés mellett döntöttem. Ennek két oka van:

 1. Extrém hosszú távon akarok befektetni (5, 10 vagy még több év). Ennyi idő alatt még egy komolyabb (akár egy 2008-as szintű krízis) is simán meggyógyul és pozitívba fordulnak a görbék. Így az, hogy drágán vagy olcsón vásároltam már relatív lesz, mert elkötelezem magam arra, eladni biztosan ne adjak el olcsón. (Inkább bukok mindent.)
 2. Ahogy írtam, számomra ez a tanulási időszak. Azt már tudom, hogy befektetésekkel nagyot nyerni azután lehet, miután egy kicsit letérdelt a piac. Mikorra ez megtörténik, szeretnék rutinosabb befektető lenni és (ha az akkori költségvetésem megengedi majd), akkor nagyobb összegeket már okosabban befektetni — akkor amikor tényleg “buy low” van.

Szóval ennyi. Szerintem ez racionális: egy óvatos havi 100k tanulgatásra.

Mibe akarok fektetni?

Nahát itt ahány ember, annyi vélemény.

Két értelmesebb főcsapást látok:

 • ingatlan
 • tőzsde (kötvény + részvény + ezek kombinációi)

(Valami más létezik?

 • Ja igen, befektetés előtt álló startup-ok. Nem az én csésze teám, meghagyom a tv-s cápáknak.
 • Eseteleg, ami még játszik, az az ami Atti csinált – a Biznisz Boyz Podcast 30-dik részben mesélt róla – hogy bevásárolja magát egy ígéretes cégbe. Velem még nem jött szembe ilyen lehetőség sajnos. De valószínűleg nem is élnék vele – majd később kifejtem miért.)

Barátokon, ismerősökön keresztül látom, hogy mindkettőt lehet relatív kis tőkéből (pár millió forint) nagyon sikeresen csinálni. Az én választásom viszont a tőzsdére esett.

Miért?

Az ingatlan nagyon csábító befektetési forma. Főleg a mai hitel-környezetben. Mégiscsak egy kézzel fogató dologról beszélünk, amiben lehet lakni! Mondjuk, a klasszikus felveszed-a-hitelt-és-bérleti-díjból-fizeted konstrukciót én nem találom túl kecsegtetőnek. Leginkább azért nem, mert semmi kedvem nincs hitelt felvenni. Számomra túl nagy elköteleződés egy olyan dologba, amiből igazi profitot csak 20 év múlva látok majd. (És azért számoljuk bele, hogy mint minden befektetésben, az ingatlanban is van kockázat. Tehát lehet, hogy 20 év múlva semmit nem látnék majd belőle.)

Amúgy van barátom – több is – aki nagyon-nagyon jól keres ingatlan-befektetésekkel. De egyrészt mindannyiuk folyamatosan tesz bele jó adag kreativitást (pl. átalakították a megvásárolt ingatlant, jelentősen növelve annak az értékét, stb.), másrészt rengeteg munkaórát (pl. jó deal-ek megtalálása, adás-vétel, alkudozás, hitelszerződés – és főleg az átalakítások menedzselése, etc.), majdhogynem egy teljes állásnyit. Kerestek vele sok pénzt és meg is érdemlik. Én viszont ennél lustább vagyok. 🙂 (Illetve inkább úgy mondom, hogy az eredeti munkámat jobban szeretem csinálni.)

Úgyhogy marad a tőzsde, ami a maga kis hozamgörbéivel, kamatos-kamat-számításaival, volatilitás-elemzéseivel meg korreláció-analíziseivel még közel is áll az adatelemző lelkemhez. De emellett az igazi ok az az, hogy ahogy írtam, a munkaidőm 95%-ban még mindig a Data36-tal kívánok foglalkozni. A befektetést a maradék 5%-ban inkább egy izgalmas kiegészítőnek (már-már hobbiprojektnek) szánom. A tőzsdét összességében egy rugalmasabb, kevésbé időigényes, kisebb elköteleződéssel járó, viszont egy kicsit kevésbé biztonságos (a részvényeidben nem tudsz lakni ugyanis :-)) befektetési formának találom.

De az én stílusomhoz ez közelebb áll.

Mik a következő lépések?

Az eddigi tanulmányaim alapján összetettem a (szerintem a) jelenlegi büdzsémhez illő befektetési stratégiámat. (Erről a következő cikkben írok.) És már megnyitottam a megfelelő értékpapír számlákat is.

Szóval mostmár csak a tényleges tranzakciókat kell meglépnem és indul a buli. Ebben egy dolog tart még vissza. Az pedig az, hogy a nulladik befektetésem az volt, hogy vásároltam egy konzultációs alkalmat egy pénzügyi szakértőtől. (Amúgy ettől várom a legnagyobb hosszú távú megtérülést. :-)) Úgyhogy vele jövő héten még átnézetem a stratégiát + megkérdezem, hogy miket lehet elrontani. Utána viszont tényleg belevágok.

Aztán reméljük a legjobbakat! : )

Következő rész

A következő részben a saját magam számára kitalált befektetési stratégiámról írok. Az azutániban meg arról, hogy erre mit mondott a szakértő. (Gondolom darabokra fogja szedni. :-))

Ha követni akarod a befektetési sztorim alakulását, akkor gyere a zárt Biznisz Boyz Podcast FB csoportba, ahol megannyi más király dolgot is találsz.

Link a következő részhez: 2. rész

Mester Tomi

Ezt láttad már?