Home Blogcikkek Tomi befektet, 6. rész — így néz ki a portfólióm

Tomi befektet, 6. rész — így néz ki a portfólióm

by Mester Tomi

Aki követi ezt a sorozatot, az tudja, hogy nagyjából 1.5 éve kezdtem el a befektetéssel mint gondolattal játszani.

 • Írtam arról, hogy miért fektetnék be és miért a tőzsdét választom: 1. rész.
 • Volt egy (naív) ötletem a portfólióm kinézetére: 2. rész.
 • Aztán egy kicsit vissza is léptem az egésztől: 3. rész.
 • Végül vettem S&P500 ETF-et a KBC-nél: 4. rész.
 • Majd jött 2020-ban az átmeneti tőzsdei zuhanás: 5. rész.

Ez a 6. rész az előzőek szerves folytatása.

A fejlemény: az elmúlt 4-5 hónapban elkezdtem ténylegesen (kis léptékben, de rendszeresen) befektetni és egy kisebb portfóliót felépíteni. Ebben a részben ennek a részleteit osztom meg.

Mi változott az elmúlt hónapokban?

Az elmúlt időszakban két dolog változott az életemben:

 1. Elértem a korábbi részekben kitűzött anyagi célok egy részét. (Sikerült elköltöznünk egy másik lakásba, megvan a hat havi biztonsági tartalék és emellett jut elegendő pénz a Data36 fejlesztésére is.)
 2. Közben folyamatosan sikerült tanulnom ilyen-olyan formában a befektetésekről. (Könyvek, ismerősök — és persze a korábbi S&P500 befektetés kapcsán azért a partvonalról folyamatosan figyeltem a tényleges piacot is.)

Úgyhogy úgy éreztem, hogy mind anyagilag, mind szellemileg készen álltam rá, hogy bár kis lépésekben, de belevágjak a tőzsdei befektetések világába.

A kötelező disclaimer: Amit ebben a cikkben olvasol, nem pénzügyi vagy befektetési tanács, csak a saját tapasztalatom. Ha pénzügyi tanácsadásra van szükséged, keress fel egy szakértőt. (Én nem vagyok az.)

A stratégia nem változott…

Alapvetően továbbra is hosszútávú stratégiákban gondolkozom. Buy & Hold. Most befektetek valamibe és utána évekre, akár évtizedekre is érintetlenül hagyom a dolgot. Miért? Mert az én stílusomhoz ez áll a legközelebb. A napi kereskedés vagy akár a heti/havi szintű ki-beszállás egy-egy részvényből elvonná a figyelmemet a számomra fontosabb dolgokról az életben. Ezt már amúgy is kifejtettem jobban korábbi részekben.

Az is fontos, hogy leírt stratégiával dolgozom. Minden részét most nem fejteném ki, de a sarokpontok kb. így néznek ki:

 1. Megvan határozva egy havi fix összeg, amit befektetésekre szánok.
 2. Ezt minden hónap első munkanapján fizetem be a befektetési számlára és vásárolom meg az adott terméket.
 3. Az adott összeg 7/8 részét alacsony kockázatú ETF-ekbe és/vagy kötvényekbe fektetem. (Az is fixen megvan, hogy melyikekbe.) A kötvény-ETF arányt 3 havonta újra átnézem és változtatom a piaci viszonyoknak megfelelően.
 4. Az összeg maradék 1/8 részét közepes/magas kockázatú befektetésekbe teszem. Itt szabadabb kezet hagyok magamnak, ez lehet egy részvény, ami megtetszik, lehet crypto (bitcoin, altcoin-ok), egy magasabb kockázatú ETF, stb…

A leírt stratégia része, hogy hogyan fogok cselekedni nagyobb piaci esés esetén — vagy ellenkező esetben, ha egyik-másik kockázatos befektetésem nagyon elszállna pozitív irányba.

Nagyon nagyon fontos, hogy ezek papírra vannak vetve. Így a döntéseimet nem a pillanat hevében (esetleges érzelmi hatás alatt) hozom meg, hanem racionálisan, egy hidegfejjel összeállított terv alapján.

A jelenlegi portfólió

Van egy spreadsheet-em, amiben élőben tudom követni a jelenlegi portfólióm összetételét. Ezen két nagyobb fül van:

 1. a befektetett összegek megoszlása
 2. a portfólió jelenlegi értékének megoszlása

Nyilván ez egy egyszerűsített megoldása a befektetési portfólió követésének, de az én szintemen ez pont tökéletes.

Itt találsz egy részletes tutorial videót, amit csináltam róla:

Befektetett összegek megoszlása

És akkor mutatom a konkrét portfólió felépítését. Kezdem az előzetesen befektetett összegek megoszlásával a különböző terméktípusok között… (Konkrét termékeket nem mutatok, csak kategóriákat. Nem akarok semmit promózni, csak megmutatni, hogy hogyan gondolkodok.)

befektetési portfólió befektetett összegek

Tehát:

 • közel 50% kötvények
 • ~25% alacsony kockázatú ETF
 • ~10% közepes kockázatú ETF
 • ~15% crypto
 • ~6% részvény (ez egy konkrét vállalat részvénye amúgy)

Ahogy látod ez csak nagyjából tükrözi a fentebb leírt befektetési stratégiámat… Más szóval a gyakorlat és az elmélet nincs 100%-os összhangban. 🙂

Ez két okból jön:

 1. Maga a stratégia is folyamatosan alakult (és alakul). Pl. még pár hónapja volt, hogy forró-fejűen vettem egy-egy közepes/magasabb kockázatú terméket. Ezt nem bántam meg, mert a tanulás része volt. Többek között ennek hatására döntöttem el, hogy ezek után keményebben ragaszkodni fogok a leírt alapelvekhez.
 2. 2019-2020-ban minimális összegeket folyamatosan csepegtettem be automatikusan bitcoin-ba, illetve 2020 elején (az előző pontban említett forró-fejű döntéseim között :-)) vettem még egy kis crypto-t — a stratégiától eltérve. Megint csak: nem bántam meg, de utólag fegyelmezetlen lépésnek tartom.

Jelenlegi értékek megoszlása

És a jelenlegi érték:

befektetési portfólió jelenlegi érték

Azért durván átrendeződött a dolog… Most erősen crypto-nehéz a portfólió.

(Mégegyszer, ez véletlen sem befektetési tanács! Szerintem a bitcoin sztori egy nagyon-nagyon-nagyon kockázatos dolog. Én még ismerősöknek/barátoknak sem merek semmi olyasmit mondani, hogy venni kéne — vagy éppen, hogy nem kéne venni. Ez mindenkinek a saját döntése kell, hogy legyen.)

Viszont pont azért akartam megmutatni a jelenlegi eloszlását a portfóliómnak, mert ki akartam emelni, hogy ez a crypto-túlsúly számomra nem túl ideális: túl kockázatosság teszi a jelenlegi portfólió összességét.

Vannak, akik ezen a ponton újra-súlyozást csinálnának. Ez a jelenlegi példában azt jelentené, hogy eladják a bitcoin-t és vesznek belőle konzervatívabb terméket, hogy fenntartsák az eredetileg tervezett egyensúlyt.

Én személy szerint nem csinálok ilyen típusú újra-súlyozást, mert ahogy írtam, nem akarok annyit foglalkozni a dologgal, hogy minden hónapban patikamérlegen mérjem a dolgokat és adjak-vegyek a tökéletes balanszhoz.

Ehelyett azt csinálom, hogy amikor az általam kockázatosabbnak ítélt termékek súlya megnő a portfólióm jelenlegi értékében, akkor inkább a következő hónapokban még jobban megtolom az alacsonyabb kockázatú termékeket és nem adok hozzá új magasabb kockázatú terméket (még az erre fenntartott 1/8-ad részből sem).

(Természetesen van az a szint, ami felett már nem tudok mit tenni és mindenképpen újrasúlyozni fogok — tehát elkezdem eladni a crypto-t. Ez is konkrétan le van írva a stratégiámban, hogy mikor jön el, tehát itt is kizárva az érzelmi alapú döntés.)

Töltsd le a befektetési portfólió követő spreadsheet-emet!

Szerintem tök jól néz ki. (Najó, dizájnerek, most csukjátok be a szemeteket. ;-P) Inkább úgy mondom, hogy én imádom használni:

befektetési portfólió követő spreadsheet

Ha te is szeretnéd kipróbálni, akkor simán letöltheted innen:

https://data36.com/investment-tracker-sheet/

(Ahhoz pedig, hogy lásd, hogy hogyan működik, használd a fenti tutorial videót. :-))

Mára ennyi, valamikor jön a 7. rész.

Addig is: ✌️.

Kommentek jöhetnek a zárt FB csopiba a poszt alá! 🙂

Tomi

Ezt láttad már?