Home Blogcikkek Tomi Befektet, 2. rész: a Tervezett Portfólió

Tomi Befektet, 2. rész: a Tervezett Portfólió

by Mester Tomi

Az 1. részben leírtam, hogy nagyvonalkban miért is akarok befektetni és hogy miért a tőzsde felé nézelődöm. Ebben a részben konkrétumokat fogok megmutatni: pontosan melyik termékbe/cégbe milyen arányban kívánok beszállni? Na és persze, hogy miért.

Biztos, hogy rosszul gondolom.

Kezdjük a disclaimer-rel.

Ahogy említettem, nem sokára találkozom egy pénzügyi szakemberrel, aki befektetésben profi (a nevét azért nem írom le, mert először őt is meg akarom kérdezni arról, hogy írhatok-e róla). Sok mindenről szeretnék vele beszélni, de javarészt arról, hogy mit gondol az én stratégiámról és a konkrét termékekről, amiket venni szeretnék.

Ezt a cikket azért most írom, hogy lásd, hogy mit gondoltam én és aztán, hogy mi lett belőle a konzultáció után. (A 3. részben jön majd.)

Buy & Hold

Amit biztosan nem szeretnék az az ún. “day trade”-elés, azaz napi szinten kereskedni. Ehhez se energiám, se kedvem nincs, ráadásul állítólag tuti recept a bukáshoz. Legalább is olyan kezdőknek, mint én.

Szóval marad a másik klasszikus stratégia: Buy & Hold – azaz megveszem az adott terméket/részvényt és ha kell benne ülök 10 évig is. Ahogy írtam, olyan mennyiségű pénzt teszek be (100.000 HUF/hó), amire biztosan nem lesz szükségem a közeli jövőben, ezért egy nagyobb tőzsdei esés után gond nélkül ki tudom majd várni, míg pozitívba fordul az árfolyam. Buffet bácsi legalábbis azt mondta, hogy “a tőzsde úgy működik, hogy az aktívaktól a türelmesekhez vándorol a pénz.” Én meg hiszek neki.

Mit veszek?

Okkés, talán ez a legérdekesebb része, úgyhogy csak egy nagyon rövid elméleti alapozó.

Az alapelv az, hogy – feltéve, hogy nem csinálok valami nagyon nagy hülyeséget – minél kockázatosabb dologba teszem a pénzem, annál nagyobb a hozam. És fordítva: kisebb hozamnál, jóval kisebb a kockázat is.

Volt egy Swensen nevű úriember, aki kikísérletezte azt a portfólió összetételt, ami egy kellemes aranyközépút a kockázat és a hozam között. Kép balra.

Swensen nagyon okos, úgyhogy hiszek neki. Legalábbis az ő modeljét fogom nagyjából másolni… Viszont Swensen amerikai is, ami azt jelenti, hogy egy csomó olyan részvényt és kötvényt tud vásárolni, amit én nem.

Plusz, mivel én relatív kis pénzzel megyek be, nem is érné meg nagyon apró darabokra szaggatni a kis x-szer 100.000 HUF-omat.

Az én tervezett portfólióm így néz ki:

 • 15% inflációkövető magyar állampapír (aka PMÁP)
 • 15% fix kamatozású magyar állampapír (aka MÁP+)
 • 30% S&P 500 ETF (iShares)
 • 20% ingatlan ETF (valószínűleg: IWDP)
 • 10% OTP Supra
 • 10% Bitcoin

Látszik, hogy az egyik véglet a szuper-biztonságos államkötvények, a másik véglet meg a szuper-spekulatív Bitcoin.

A kettő között érdekesség a két ETF. Ha nem tudod mi az, hogy “ETF”, mindenképp Google-zd meg, szerintem az egyik legígéretesebb tőzsdei termék kezdőknek. A lényeg, hogy pl. az S&P 500 ETF az ~500 legnagyobb amerikai cég részvényeit tartalmazza egyszerre. Tehát, ha holnap csődbe megy róla egy cég, akkor az szinte nem is fog látszani az S&P 500 árán. Viszont, azért azt várhatjuk, hogy ez az 500 cég azért nagy átlagban növekedni fog. (Azért meglepetések itt is lehetnek.)

Az ingatlan ETF hasonló, csak ingatlanokra.

Az OTP Supra, meg egy ún. aktívan kezelt abszolút hozamú alap. Ebben is egyszerre több portfólióelem van. Viszont ennek van egy befektetési igazgatója, aki folyamatosan kezeli a befektetéseket és módosítja az alap összetételét, aszerint, hogy mit vár a piactól. Ezért persze ő szépen leveszi a maga kis részét. (Illetve valószínűleg nem ő, hanem az OTP, de ez részletkérdés.) Ilyen szempontból ez drágább, mint egy ETF, ezért sokan nem is javasolják az aktív alapokat. Viszont nekem az OTP Supra befektetési igazgatója nagyon szimpatikus. Megnéztem a többi alapját, meg kicsit utána olvastam a dolgoknak. Itt összességében az ő személyére és szakértelmére “fogadok”.

És egyedi részvények?

Ahogy látod, szinte kizárólag csak alapokba, kötvényekbe meg egy kis BitCoin-ba tervezek fektetni.

Felmerül a kérdés: tervezek-e egyedi részvényekbe beszállni?

Minden szakértő, tanácsadó, stb… lebeszél róla minden kezdőt.

Viszont én lehet, hogy nem fogok tudni ellenállni. Számomra ez egy nagyon izgalmas terület, mert itt lehet igazán jól támaszkodni az elemzésre és a kutatásra (amit szeretek.) De persze tudom, hogy ez óriási kockázattal jár.

Ha bevásárolok valamibe, akkor két dolog biztos:

 • Nem IT cégbe. (Már így is IT cégből jön a bevételm, kell valami más is. :-))
 • Olyan cégbe, aminek én magam is elégedett vásárlója vagyok. Tehát ismerem és szeretem.

Ezek alapján néhány tőzsdén levő brand, ami szóba jöhet: VF Corp (aka. NorthFace), Toyota, Starbucks, Clarus Corp (outdoor sportok), Nestlé… őőő… most mindenki jól leprofilozhatott. 😀

Mivel ezek kb. mind lokális csúcson vannak jelenleg és mivel most nincs sok időm kutatgatni, ezért ezekbe egyelőre biztos nem teszek pénzt.

Itt amúgy az a terv, hogy ha véletlen beesik valami váratlan munkából valami váratlan bevétel (kb. 300-400.000 Ft max.), akkor rászánok pár napot egy alaposabb kutatásra és egy egyszeri alkalommal vásározok az egyik cég részvényeiből.

100.000 HUF / hó? Miért /hó?

Ja igen, egy másik dolog, amiről nem írtam, hogy a terv, hogy minden hónap elsején fogok vásárolni a megfelelő papírokból. Ezt azért írom ilyen fixre, hogy véletlen se legyen az, hogy valminek a pillanatnyi árát figyelem és ez bénít meg a döntésben – ezért halogatom a vásárlást vagy ezért tennék bele az előre elhatározottnál több pénzt.

Ami azt illeti, lehet, hogy beállítok valami automatikát rá és akkor esélyem se lesz ezen agyalni.

Ami ezt megakaszthatja az az, hogy egyes ETF-ek/részvények vásárlása elég drága. Ezért nagy mennyiségben venni belőlük arányaiban olcsóbb. Tehát lehet, hogy jobban megéri összevárni 300.000 HUF-ot és úgy befektetni.

De erre biztos mond majd valami okosat a szakértő.

Hol vezetem a befektetési számlát?

Ennek eléggé utána néztem már és ez alapján 3 helyen fog futni a sztori. (Illetve igazából a számlák már megvannak nyitva.)

 1. Államkincstár: tök ingyenes minden része – asszem, ennél jobb nincs is állampapír vásárlásra.
 2. KBC Equitas: ebben még bizonytalan vagyok, de állítólag kezdőknek a legideálisabb választás. Itt fog menni a befektetés nagy része: ETF-ek, alapok, esetleg részvények, stb.
 3. Revolut: Ezt pedig csak a bitcoin-nak. Kényelmes, ingyenes számlavezetés. (A váltásnál levesznek ~2-3%-ot. Szemetek. :-))

Ez megint csak stílus függő. Nekem ezek tetszettek. De vannak biztos jobb megoldások is.

Mára ennyi.

Hamarosan jön a harmadik rész és megnézzük, hogy a tanácsadó hogyan forgatta fel a tervet.

Ha követni akarod a befektetési sztorim alakulását, akkor gyere a zárt Biznisz Boyz Podcast FB csoportba, ahol megannyi más király dolgot is találsz.

Link a következő részhez: 3. rész.

Tomi

Ezt láttad már?

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..